woby_air_sa_senkom

WOBY A

WOBY je novo ime za toplotne pumpe na našem tržištu.

Toplotne pumpe predstavljaju najefikasniji tip grejanja gde se energija okoline na inteligentan način pretvara u korisnu energiju za grejanje stambenog prostora.

Princip rada toplotne pumpe nije nikakvo čudo – ovaj uređaj radi na veoma sličnom principu kao frižider ili konvencionalni klima uređaj (samo u obrnutom smeru).

Toplotna energija vode se se u kružnom procesu (isparavanje, sabijanje, kondenzacija i širenje) upotrebom radne supstance (“ekološki freon”) podiže sa nižeg na viši temperaturni nivo. Faktor energije koja se ulaže u proces i dobijene korisne energije ide i do faktora  x 5 (u zavisnosti od izlazne temperature).  

Zavisno od izvora toplote, postoje dva osnovna tipa toplotnih pumpi.

Voda – voda : koristimo vodu iz dubine zemlje čija prosečna temperatura iznosi oko 15 C tokom cele godine. Ukoliko na terenu postoje povoljni uslovi za kopanje bunara, toplotne pumpe voda – voda  (WOBY W) su najučinkovitije.

U gradskim i drugim sredinama gde nije lako dopreti do podzemnih voda, preostaje spoljašnji vazduh kao primarni izvor toplote. To su vazduh-voda pumpe WOBY A koje poseduju spoljašnju (split) jedinicu poput klima uređaja.

Koju temperaturu vode daje toplotna pumpa na svom izlazu?

Toplotne pumpe WOBY A mogu dati temperaturu do 54 C. Optimalan rad pumpe sa najvećim stepenom korisnosti je međutim radni režim sa ipak nešto nižom izlaznom temperaturom (35 C).  Najveće uštede se tako postižu kombinacijom toplotne pumpe i podnog sistema grejanja.

Radijatorsko grejanje je moguće, ali se specifikacija grejnih tela povećava u odnosu na grejanje na drvo, pelet ili gas.

U ponudi su dva osnovna modela toplotne pumpe vazduh-voda WOBY A10 WOBY A14.

 

Tip toplotne pumpe WOBY A10 vazduh-voda WOBY A14 vazduh-voda
Efikasnost na grejanju u režimu A 7,2 C – W 35 C / A 7,2 C – 50 C 10 KW / 7 KW 13,2 kW / 8 KW
Potrošnja električne energije u režimu A 7,2 C – W 35 C / A 7,2 C – 50 C 2,2 kW / 2,4 kW 2,6 KW / 2,9 KW
COP 4,5 / 3,1 5 / 3,1
Snaga električnog grejača 1,5 KW 1,5 KW
Dimenzije unutrašnje jedinice toplotne pumpe ŠxVxD 600x500x400mm 600x500x400mm
Dimenzije spoljašnje jedinice toplotne pumpe ŠxVxD 850x690x305mm 850x690x305mm
Polazni  / Povratni vod (col) 3/4“ 3/4“
Težina unutrašnje jedinice(kg) 50 kg 55 kg
Tip kompresora rotacioni rotacioni
Nivo buke u kotlarnici 45 dB 45 dB
Rashladno sredstvo (ekološki gas) R410a R410a
Električno napajanje monofazno 220 V 50 Hz trofazno 3×380 V 50 Hz

Univerzalni hidro-modul WOBY M4 i M7

Misija Termomonta je da  “demistifikuje” toplotne pumpe i učini ih ekonomski prijemčivim za što širi krug stanovništa.

Iz tog razloga jedini smo na tržištu koji kupcima nudimo specijalnu unutrašnju jedinicu koju smo nazvali univerzalni hidro-modul.

Krajnje uprošćeno: ukoliko kupac već poseduje klima-uređaj (ne-inverterskog tipa), kupovinom univerzalnog hidro-modula, moguće je iskoristiti već postojeću spoljašnju jedinicu klima-uređaja za rad toplotne pumpe.

Naravno sistem je ograničen kapacitetom postojeće spoljašnje jedinice, stoga je ovaj sistem pogodan za manje stanove, prostorije i lokale. Prostor za grejanje je možda mali ali su uštede izuzetne! Hidromodul će sam sebe otplatiti za svega par sezona!